In 8 stappen de gezelligste babyborrel organiseren

In 8 stappen de gezelligste babyborrel organiseren

Tips en Trends

18/05/2023

Jullie baby is er! Tijd voor een gezellige babyborrel. Want je wil jullie zoon of dochter natuurlijk aan de wereld laten zien. Maar de eerste weken is het ook best fijn om even met je gezinnetje te genieten en de tijd te nemen om je nieuwe leven gewoon te worden. Organiseer daarom een babyborrel, kraamfeest of doopfeest en vier, wanneer júllie dat uitkomt, met alle vrienden en familie de geboorte van jullie kleine wondertje! 


Wat is een babyborrel? 

Zij die al een kindje ter wereld brachten, kennen het wel. Je vrienden en familie staan te popelen om de kleine spruit te ontmoeten. Een babyborrel is het eerste feestje van je kersverse baby. Een bijeenkomst waar je al je vrienden en familie in één keer uitnodigt om je kindje te bewonderen. Andere ouders verkiezen het klassieke babybezoek en halen meer plezier uit losse bezoeken. 


Waarom organiseer je een babyborrel?

Het is heel belangrijk dat je op voorhand goed stilstaat bij de voor- en nadelen van een babyborrel en het klassieke babybezoek. Een babyborrel is hét moment voor mama en papa om te stralen met de nieuwe baby. Je bundelt alle babybezoeken en viert samen baby's eerste feest. De organisatie vergt natuurlijk wat werk, wat voor vele nieuwe mama's een fijne bezigheid is tijdens de zwangerschap en kraamperiode. En door je vrienden en familie tegelijk uit te nodigen, heb je ernaast meer tijd om met je nieuwe gezinnetje door te brengen. Langs de andere kant brengen losse bezoeken meer social contact tijdens je bevallingsverlof met zich mee. 


Zo organiseer je de gezelligste babyborrel

Kies je ervoor om een babyborrel te organiseren? Perfect, maar hoe werkt een babyborrel dan? Hieronder beantwoorden we al je vragen. Lees hieronder onze tips, gebundeld als jouw babyborrel checklist!


1. Wanneer na de geboorte? 

Je plant de babyborrel best zo'n 6 tot 8 weken na de geboorte. Zo neem je ruim de tijd om te herstellen van de bevalling en om in alle rust (zonder al te veel bezoek) te genieten van de baby. Je aanpassen aan een nieuw ritme kan best vermoeiend zijn. Zeker als de zwangerschap moeilijk is verlopen, als de borstvoeding traag op gang komt of als je kindje nog onrustig is. Gun jezelf die tijd om te wennen aan je nieuwe leven. Maar wacht ook niet te lang: plan je de babyborrel laat, dan komen nieuwsgierigen tóch graag langs om de baby alvast te ontmoeten. 


2. Wie nodig je uit?

Wie je uitnodigt voor je babyborrel hangt af van het feest dat je wilt. Vier je de komst van je nieuwste kindje liefst in een intieme kring of nodig je ook graag buren, collega's en de ruimere vriendengroep uit? Maak op voorhand een lijstje op want dit bepaalt de verdere organisatie van je  feest.


Foto: Levensfotograaf Cherryblossom D.


3. Waar geef je het feest? 

Weet je eenmaal hoeveel gasten je wil uitnodigen, kan je op zoek gaan naar de locatie. De gezelligste babyborrel gaat door op een feestlocatie die bij jullie persoonlijkheid past.

Nodig je een beperkte groep mensen uit? Dan kan je het feest bij je thuis in je woonkamer of tuin organiseren. Maak je woonkamer vrij en kleed het gezellig in. Of zet een tent in jullie tuin en houd het gezellig buiten!

Staan er te veel mensen op de gastenlijst om bij je thuis te ontvangen? Dan is het fijn om de babyborrel op een externe locatie te organiseren! Kies uit verschillende soorten locaties: van een feestzaaltje tot een buitenterras met speeltuin voor de kinderen. Kijk ook hoe je jouw baby rust kan geven zodra het moe is van alle indrukken. Een draagdoek is fijn, maar misschien heb je liever een apart kamertje waarin de baby kan slapen.

Tip: Kies je voor een externe locatie, dan laat je je deels ontzorgen in de organisatie en opkuis van de babyborrel. Zo keer je na het feest terug naar een netjes, opgeruimd huis! 



4. Zo maak je een prachtige uitnodiging 

Als je voor de geboorte al weet dat jullie een babyborrel willen organiseren, kun je het geboortekaartje met de uitnodiging voor het feest combineren. Kies voor een aparte uitnodiging als je niet iedereen op de babyborrel wil uitnodigen; eventueel kan je deze wel samen op de post doen. 

Heb je een thema voor de babyborrel? Op de uitnodiging kun je het thema én de bijhorende sfeer meteen in beeld brengen!

Niet zo creatief aangelegd? Dan staan er heel wat grafisch ontwerpers te springen om jouw kaartje en uitnodiging perfect te maken. 


5. Kies jullie catering

Wat serveer je op een babyborrel? Liefst spendeer je al je tijd en aandacht aan je familie, vrienden en natuurlijk je baby. Door catering in te huren kun je zelf ook méér genieten van het feestje. Een externe locatie biedt vaak ook catering aan. Houd je je babyborrel in je eigen tuin, kan je ook een cateraar aanstellen die tot bij je thuis komt. Of je voorkeur gaat naar enkel drankjes met kleine snacks, een (zelfgemaakt) dessertbuffet, of een walking dinner voor je gasten: de keuze is geheel aan jou.


Foto: Dolcetto


6. Vergeet de versiering niet

Elk feestje wordt gezellig met de juiste decoratie. Heb je een thema voor je uitnodigingen en geboortekaartje, kan je deze ook doortrekken in de versiering. Laat de naam van je pasgeboren baby, de kleuren en het ontwerp overal terugkomen.

Denk aan een welkomstbord, een mooie ballonnenboog bij de entree en sfeerverlichting in de tuin.

Voor de tafeldecoratie kies je een tafellaken in dezelfde themakleur en misschien de voornaam van je kindje op de servetten. De grafische elementen kan je laten terugkomen op de menu's. En voor de inkleding van de omgeving hang je vlaggetjes of slingers met de naam van de baby aan het plafond.

Ideeën genoeg om de setting van je babyborrel op te fleuren! Denk aan het milieu en huur materiaal via Salino


Foto: Levensfotograaf Cherryblossom D.


7. Plan entertainment voor de kinderen op het feest

Op de meeste babyborrels zijn heel wat kinderen aanwezig. En jouw feestje is voor iedereen een stuk geslaagder als de kinderen iets hebben om zich mee te vermaken! Je kunt kiezen voor een locatie met speelhoek, of huur een springkasteel voor de kleintjes. Maar er bestaan ook geweldig leuke circusacts of entertainers die van jouw babyborrel voor jong en oud een echt feest maken!


8. Maak herinneringen met foto’s of film

Natuurlijk, iedereen heeft tegenwoordig een camera op zijn telefoon. Maar een bijzondere babyborrel mag best op een persoonlijke manier worden vastgelegd! Huur een fotograaf of filmmaker in om een paar mooie beelden te maken, zodat jullie nog jarenlang kunnen nagenieten van deze dag.

Wil je nog een extra tastbare herinnering aan het feest - misschien zelfs om aan je zoon of dochter te geven eens ze wat ouder zijn - dan kan je altijd een gastenboek voorzien waar je gasten een boodschap aan hem of haar kunnen neerpennen. Misschien zelfs een vriendenboekje waar je gasten enkele vragen beantwoorden en levenstips meegeven voor later. 


9. De bedankjes of suikerbonen

En dan natuurlijk de suikerbonen niet vergeten! Liever geen suikerbonen? Dan is een andere attentie heel fijn om je bezoekers te bedanken en een aandenken mee te geven voor thuis. 

Ook hier heb je de opportuniteit om je thema door te trekken in het ontwerp en de kleuren van je gift. 


Met deze 8 stappen organiseer je zó een gezellige babyborrel. De meeste zaken kan je al regelen voor de baby is geboren, zodat je eerst lekker kunt gaan genieten van je kleintje - en een paar weken later van een geweldig leuk feest!


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant