Let's talk numbers: De echte kosten voor bloemwerk op jouw event

Let's talk numbers: De echte kosten voor bloemwerk op jouw event

Inspiratie

15/03/2024

Het bloemwerk op je event beslaat zo’n 5 tot 10 procent van je budget. Maar waar betaal je dan precies voor? Wat doet een eventbloemist? En wat is bloemwerk eigenlijk? Dat (en meer) lees je hier!

Katrien van Ateljee Boekee is als eventbloemist gespecialiseerd in uniek en persoonlijk bloemwerk. In dit artikel onthult ze haar unieke inzichten in de kosten van bloemwerk op je event. Zo krijg jij een beter beeld van waar je precies voor betaalt, en hoeveel bloemwerk eigenlijk echt kost. Let’s talk numbers! 


Bloemwerk? Dat vind je bij Salino!


Wat is bloemwerk? En wat is een eventbloemist?

Een terechte vraag! Het bloemwerk op je event is een belangrijk onderdeel van de aankleding of decoratie van je feestlocatie. Bloemwerk is een term waaronder alle vormen van decoratie vallen waarin echte bloemen worden verwerkt.Je zou het dus ook kunnen hebben over bloemendecoratie.

Een eventbloemist voorziet het bloemwerk op allerhande events. Eventbloemisten zijn geen gewone bloemisten waarbij je op moederdag een bosje tulpen gaat halen. Het zijn professionals die zich bezighouden met het uitdenken en realiseren van spectaculaire bloemconcepten.

Of je nu een bruiloft, bedrijfsevent of speciale verjaardag organiseert: met de juiste bloemen creëer je een unieke sfeer.


Foto's: Anne de Geyter photography, Amanda Drost Photography, Lux Visual Storytellers

Bloemen: Ateljee Boekee

Vind de eventbloemist die bij je past


Hoeveel kosten bloemen voor je event?

Het prijskaartje voor het bloemwerk kan variëren van een kleine 500 euro tot meer dan 10.000 euro. De prijzen voor een samenwerking met een professionele eventbloemist beginnen rond de 1.500 à 2.000 euro.  Maar wat bepaalt het prijskaartje? De 4 belangrijkste factoren op een rijtje.

1. Vuistregel: Hoe groter het feest, hoe hoger de kosten

De kostprijs van bloemwerk hangt vaak evenredig samen met het aantal gasten. Katrien vat samen: ‘Hoe meer tafels je hebt, hoe hoger je decoratiebudget.’ Een grote feestzaal tot in de puntjes aankleden met verschillende bloemstukken, kost natuurlijk ook meer dan enkele kleine bloemenvaasjes op tafel.


2. Verschillende kosten voor verschillende ontwerpen: van bloemstukken tot bloemboog en backdrop

Het ene bloemstuk is het andere niet. Een bescheiden bloemetje voor op tafel kost minder dan een imposante, met bloemen versierde wand of boog. Eenvoudige kleine vaasjes in verschillende vormen en groottes vind je bij Ateljee Boekee vanaf 15 euro per stuk. De prijzen voor weelderige bloemstukken of centerpieces beginnen bij 95 euro per stuk.

Indrukwekkende blikvangers zoals bloemenwolken, een bloemenmuur of een backdrop zijn niet goedkoop, maar ze zijn dan ook de absolute eyecatchers van je event. ‘Beschouw dat als een investering, want je gasten zullen zo’n showpony niet snel vergeten,’ tipt Katrien. Bovendien zijn er prijsverschillen tussen gelijkaardige projecten. Voor een eenvoudige backdrop met bloemaccenten beginnen de prijzen bij Ateljee Boekee bijvoorbeeld rond de 450 euro. Ga je voor een weelderig aangeklede, misschien wat grotere backdrop? Dan kunnen de kosten oplopen tot zo’n 3.000 euro.


Vind bloemisten voor elk event


3. De ene bloem is de andere niet

Bloemen zijn er in allerlei prijscategorieën. Katrien legt uit: ‘Als je bijvoorbeeld kiest voor luxueuze bloemsoorten, zoals orchideeën of David Austin Rozen, zul je dat weerspiegeld zien in de totale kosten voor het bloemwerk.’  Doorheen het jaar wisselt de beschikbaarheid van bepaalde soorten bloemen, wat hun prijzen doet stijgen en dalen met de seizoenen. Laat je vooral niet afschrikken: een goed eventbloemist vindt steeds een prachtige oplossing binnen jouw budget.


4. Kosten voor het stylen van het bloemwerk

Natuurlijk kun je die prachtige bloemen niet zomaar rondstrooien in de feestzaal. Een belangrijke bijkomende kost is de tijd die je eventbloemist besteedt aan het stylen van het bloemwerk. De omvang van het ontwerp speelt een grote rol in hoe lang je bloemist aan de uitvoering besteedt - en dus ook aan het prijskaartje. Tijdens het event kan het dan weer nodig zijn om de bloemen te verfrissen, zodat ze niet halverwege de avond verwelken. Na afloop van het event zal de bloemist het bloemwerk ook weer afbreken en ophalen: bijkomende kosten die weleens over het hoofd worden gezien.


Foto's: Lux Visual Storytellers, Lux Visual Storytellers , Lux visual storytellers, Jorizz Photography

Bloemen: Ateljee boekee

Betoverende bloemen voor jouw event


Hoe haal je het meeste uit je bloemenbudget?

Nu je een beeld hebt van het bedrag dat je opzij houdt voor het bloemwerk op je feest, geven we je enkele insider tips waarmee je dat budget zo goed mogelijk besteedt.

Tip 1: Kies voor seizoensbloemen

Een suggestie die elke doorwinterde eventbloemist waarschijnlijk ook zelf zal doen: kies voor seizoensbloemen! Voor seizoensbloemen betaal je vaak een lagere prijs. Daarnaast zijn seizoensbloemen overvloedig beschikbaar. Bovendien zijn bloemen enkel tijdens hun eigen seizoen van de hoogste kwaliteit. Precies wat je bloemist nodig heeft voor een adembenemend resultaat dat je hart sneller doet kloppen.

Bonustip: De ecologische voetafdruk van je event zo klein mogelijk houden? Werk dan samen met een lokale bloemkweker. Zo houd je ook de transportkosten laag.


Tip 2: Bepaal je budget op voorhand

Het is cruciaal om van tevoren goed na te denken over het budget. ‘In de eerste plaats geeft het je de kans om realistische verwachtingen te hebben. Niemand houdt van financiële verrassingen, toch?’ vertelt Katrien. Nog belangrijker: ‘Door duidelijk te zijn, geef je jouw bloemist de kans om zijn of haar creativiteit de vrije loop te geven binnen het door jou opgestelde budget.’

 

Bloemwerk op maat van je budget


Tip 3: Zet het bloemwerk slim in

Geen budget voor uitgebreid bloemwerk in elke feestruimte? Door slim om te springen met het bloemwerk, maak je meer ruimte in je budget. We denken even met je mee:

  • Verplaatsbare bloemontwerpen. Een verplaatsbare backdrop wordt een weelderige achtergrond voor selfies, een mobiele bloemenwolk reist mee van de ene zaal naar de andere. Bloemstukjes die tijdens een trouwceremonie naast het gangpad staan, worden centerpieces op de tafels van je gasten. Wie creatief denkt, vindt gegarandeerd leuke manieren om het bloemwerk te hergebruiken!
  • Geef bloemstukjes mee aan je gasten. Geef tafelbloemstukjes of bloemen uit een backdrop als bedankje aan je gasten. Zo verspreid je de feestvreugde én bespaar je op afbraak- en ophaalkosten.
  • Doneer je bloemen. Misschien wat out of the box, maar in ziekenhuizen, scholen, bejaardentehuizen, kunstacademies of je favoriete kleine handelszaak zijn je bloemstukken vast meer dan welkom!


Tip 4: Let op deze zaken als je bloemisten vergelijkt

‘Probeer stukprijzen niet aan elkaar af te toetsen. Dat is als appelen met peren vergelijken,’ weet Katrien. Waar je dan wel naar moet kijken? ‘De tijd die de eventbloemist investeert in je project, het advies en de moodboards, voorbeeldstukken, coördinatie met andere eventleveranciers, …’ somt ze op. Er komt heel wat meer kijken bij bloemwerk dan je misschien zou verwachten.


Tip 5: A match made in heaven

Het allerbelangrijkste? Werk samen met een bloemist die past bij jouw visie op je event. Bekijk de website, het Instagramprofiel en/of portfolio van de eventbloemist, plan een verkennend gesprek en kijk of je een klik voelt. Een eventbloemist die luistert naar je verwachtingen en voorkeuren én je daadwerkelijk begrijpt, maakt een wereld van verschil.



Foto's: Delphine Otte, Lux Visual Storytellers

Bloemen: Ateljee Boekee

Vind een eventbloemist die bij je past

 

Bloemen vormen het hart van je event

Als afsluiter onderstreept Katrien dat bloemen meer zijn dan enkel decoratie. ‘Ze vormen de ziel van elk event. Voor mij draait het niet alleen om het schikken van bloemen, maar om het vastleggen van de persoonlijkheid en het gevoel van een merk, bedrijf of trouwkoppel.’


Foto's: Jana Pollet, Fabio Miglio Photography

Laat Ateljee Boekee het bloemwerk op jouw event verzorgen



Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp



Ook interessant