Trouwen met een budget: hier kan je op besparen! - Deel 2

Trouwen met een budget: hier kan je op besparen! - Deel 2

Tips en Trends

26/09/2018

In het eerste deel van “Trouwen met een budget” hielpen we je met het opstarten van een betaalbare maar toch fantastische bruiloft. Prioriteiten stellen, een goed plan maken en je kosten bijhouden: daar begint het mee. In dit tweede deel geven we je 6 tips om op onderdelen van je bruiloft te besparen, zodat je zonder zorgen kunt genieten van De Grote Dag!

1. Dát is nog eens een datum!

Verrassend genoeg kan de datum van je bruiloft heel wat invloed hebben op het kostenplaatje. Te beginnen met de dag van de week, want in veel gemeentehuizen kun je op maandag gratis trouwen. Maar ook de prijzen van locaties en dienstverlening zijn meestal hoger in het weekend, en het tweede deel van de werkweek is vaak duurder dan de maandagen en dinsdagen.

De tijd van het jaar is eveneens bepalend: het hoogseizoen voor trouwen is van mei tot oktober. Trouwen in de late herfst of in de wintermaanden kan je dan ook veel geld besparen. En wat denk je van de originele trouwfoto’s? Op het ijs, in de sneeuw, tussen de oranjegouden herfstbladeren…

2. Begin de dag met een lach

Zijn jullie op zoek naar een originele insteek? Een mooie manier om geld te besparen én een “anders-dan-anders” gevoel? Kijk dan eens naar een ochtendbruiloft. Met pannenkoeken in plaats van peperbiefstuk, croissantjes in plaats van carpaccio en wafels in plaats van wijn! Daglicht foto’s zijn bovendien veel mooier dan flitsfoto’s; je hebt nauwelijks kosten aan het verlichten van de locatie; en alcohol drukt geen stempel op je trouwdag (of de huwelijksnacht…)!

Lees ook: Deel 1 van 'Trouwen met een budget: hoe doe je dat' voor meer tips & tricks!

3. Voor de dames…

Is de jurk voor jou niet het belangrijkste, maar wil je er wél fantastisch uitzien? Dan sta je misschien open voor een tweedehands jurk of kun je op zoek gaan naar een afgeprijsd showmodel van een designer. Je kunt ook prachtige jurken huren, of verkoop je eigen jurk na de bruiloft!

4. De beruchte gastenlijst

Het is een van de grootste stressfactoren in de voorbereiding op een bruiloft: het opstellen van de gastenlijst. Voor een betaalbare bruiloft loont het meestal de moeite om een intieme trouwdag na te streven: voor elke gast op de receptie van je bruiloft betaal je gemiddeld €15; voor een buffet betaal je per persoon €25, en een diner kost je al gauw €40 per gast.

Toch kan het soms ook helpen om je selectie juist uit te breiden! Voor een klein groepje gasten op een riante locatie betaal je in verhouding vaak meer; een paar extra vrienden kosten je dan nauwelijks extra geld, maar je hebt er wel extra plezier van. Soms geeft een locatie ook korting als je meer dan het minimum aantal gasten uitnodigt. Pas je gastenlijst dus aan je locatie aan!

Ook interessant: Wie nodig je uit op je trouwfeest? Test het hier!

5. Nog een wijntje?

Drank is een grote kostenpost op je bruiloft. Vooral alcohol maakt de receptie, het diner of het feest duur. Om geld te besparen is het allereerst slim om cocktails en sterke drank van de serveerlijst te schrappen: houd het bij bier, wijn en misschien een rondje champagne. Bang dat je gasten daar niet blij van worden? Beperk de keuze uit cocktails dan tot twee favorieten. Het is bovendien aangetoond dat je een kwart méér wijn of champagne betaalt wanneer je de flessen op tafel laat staan in plaats van deze uit te serveren. Niet alleen omdat mensen dan meer drinken, maar ook omdat er veel meer restjes overblijven! 

Daarnaast kan het helpen als je het drinkgedrag van jullie gasten een beetje kunt inschatten. Veel fervente drinkers op het feestje? Spreek dan met de cateraar een dranklimiet af, zodat je naderhand niet voor verrassingen komt te staan. Als jullie familie en vrienden juist weinig drinken kun je beter voor nacalculatie kiezen dan voor een vooraf vastgesteld bedrag.

6. Het mooiste cadeau

Een bruiloft is eigenlijk niet compleet zonder huwelijksreis - maar dat is één van de eerste kostenposten waarop stelletjes besparen. Er is een manier om toch in alle rust met je lief van jullie wittebroodsweken te genieten. Laat de ceremoniemeester je gasten informeren over jullie cadeauwens: een bijdrage aan jullie huwelijksreis! Via een speciale website of middels ouderwetse envelopjes dragen jullie dierbaren waarschijnlijk maar al te graag bij aan een cadeau om nooit te vergeten. Of het nu een lang weekend in eigen land wordt, of een vakantie op een Bounty eiland in Azië: die eerste dagen als pas getrouwd stel wil je gewoon even écht samen zijn.

Als je eenmaal bepaald hebt welke onderdelen van de bruiloft voor jullie het belangrijkste zijn, is het gemakkelijker om op andere zaken te besparen. Maar onthoud vooral dat je bruiloft uiteindelijk niet draait om de trouwdatum, de jurk of de smaak van de champagne: liefde volstaat!

Plan je huwelijk via Salino! 


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant